Kochani po zmiennej pogodowo "majówce" mamy dla Was propozycję wspólnego wykonania „Babki drożdżowej”. Dzięki temu nie musicie wychodzić do piekarni. Sami wraz z Rodzicami możecie wykonać pyszne ciasto na majowe biesiadowanie w domu lub ogrodzie w gronie Rodziny.
Składniki:
• 50 ml ciepłego mleka • 25 g świeżych drożdży • 190 g mąki pszennej • 20 g cukru • szczypta soli • 1 jajko • 1 żółtko • 75 g rozpuszczonego i przestudzonego masła • około 50 g rodzynek (uprzednio namoczonych w gorącej wodzie) Wykonanie babki:
1. Drożdże rozkrusz, dodaj cukier i ciepłe mleko - wymieszaj dokładnie i odstaw w ciepłe miejsce na około 25 minut - aż drożdże zaczną pracować. 2. Po tym czasie w misie miksera umieść mąkę, sól. jajko, żółtko oraz przestudzone masło, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto. (zamiast miksera można to zrobić zwykłą łyżką) 3. Na koniec dodaj odsączone rodzynki - krótko zagnieć razem z ciastem. 4. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na około godzinę. 5. Po tym czasie ciasto delikatnie ponownie zagnieć, przełóż do przygotowanej formy na babkę (z kominem) lub zwykłej podłużnej foremki długości 20cm (ta jest w sam raz), przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny do napuszenia. 6. Babkę ( pod nadzorem rodzica) piecz w 180 stopniach (na najniższym poziomie w piekarniku) przez około 30-35 minut - do suchego patyczka. 7. Po upieczeni ostudź, a następnie wyjmij z formy. 8. Do dekoracji można wykorzystać: cukier puder, lukier, skórkę pomarańczową, albo co kto chce. Kiedyś cukiernik powiedział, że ciasto musi rosnąć trzy razy i do tego w temperaturze ok. 25 stopni… Tego się trzymajcie a na pewno zrobicie piękną drożdżową babkę. Zdjęcia z Waszej pracy przesyłajcie do Waszych Pań Panów wychowawców.
SMACZNEGO!!! |